Nieuws/Buitenland
1067998
Buitenland

Amerikaanse fotograaf gemarteld door al-Nusra

De Amerikaanse freelance fotograaf Matthew Schrier die 7 maanden door de radicale Syrische organisatie al-Nusra is vastgehouden, is naar eigen zeggen gemarteld en geslagen. Hij werd gedwongen te bekennen dat hij een spion van de inlichtingendienst CIA was. Een man die met hem werd vastgehouden, zit nog altijd gevangen.

Schrier vertelt over zijn ervaringen in The New York Times. Op zijn eerste reis naar een oorlogsgebied in Syrië, zonder opdracht van een persorgaan, werd hij op oudejaarsdag aangehouden, toen hij de noordelijke stad Aleppo verliet. Hij is op diverse plaatsen vastgehouden. De fotograaf wist op 29 juli te ontsnappen door een gat in het raam van het gebouw waarin hij toen zat. Met een lange baard en in te krappe schoenen zwierf hij door Aleppo, totdat andere opstandelingen hem opvingen. Die brachten Schrier naar de grens met Turkije, waar Amerikaanse diplomaten zich over hem ontfermden.

De gijzelhouders verdoezelden zijn penibele situatie door in zijn naam e-mails te versturen. Ook kochten zij met zijn account bij het online veilingbedrijf eBay computers en onderdelen van auto's. Zijn ondervragers spraken vloeiend Engels. Schrier denkt dat het Canadezen waren.

Al-Nusra is een van de oppositiebewegingen in Syrië. De organisatie heeft banden met het terreurnetwerk al-Qaeda.