Nieuws/Binnenland
1068000
Binnenland

IrisZorg 'totaal niet blij' met drankactie

Hulpverleningsorganisatie IrisZorg is „totaal niet blij“ met de drankactie van een Arnhemse discotheek, die op donderdagavond onbeperkt drinken voor een klein bedrag aanbiedt. „Het werkt overmatig drinken in de hand. En het staat lijnrecht tegenover alle alcoholpreventie-acties waarmee we ook in Arnhem aan de weg timmeren”, reageerde projectleider alcohol- en drugspreventie Lars van Driel vrijdag.

IrisZorg werkt in Gelderland en delen van Overijssel en Flevoland. „In Arnhem houden we onder andere kroegentochten voor ouders, zodat die kunnen zien waar hun kinderen eigenlijk uithangen tijdens een avondje stappen.” Met horeca-onderondernemers op de Korenmarkt, het Arnhemse uitgaanscentrum, is volgens Van Driel veel contact over alcohol schenken aan jongeren. „Daar past zo'n actie totaal niet in.”

Van Driel is bang voor een „uitroleffect”. „ The Level is echt een adres voor heel jonge bezoekers. Maar volgend jaar mag er geen drank meer worden geschonken aan mensen onder de 18 jaar. Dat gaat de kroegen natuurlijk treffen in de portemonnee. Nu er één schaap over de dam is qua nog even goedkoop schenken, kunnen we komende maanden nog wel meer rare sprongen verwachten van zaken daar in de buurt.”

IrisZorg heeft Arnhem geadviseerd over de nieuwe drank- en horecawet en daarbij nadrukkelijk gewezen op het schadelijke effect van alcohol op de ontwikkeling van puberhersenen. Met ziekenhuizen in Arnhem, Doetinchem en Nijmegen is afgesproken dat jongeren die met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terechtkomen standaard in contact worden gebracht met de hulpverlening. De eerste cijfers van dat project worden eind dit jaar verwacht. „We houden de vinger scherp aan de pols”, aldus Van Driel.