Nieuws
1068012
Nieuws

Apple censureert de Smurfen

Apple censureert het woord 'natte' in zijn iTunes-store. Ook de Smurfen moesten er aan geloven. Het liedje 'Natte voeten' kwam niet door de screening. De middelste drie letters zijn vervangen door sterretjes.

De censuur van het woord 'natte' begon bij het boek 'Natte dozen' van Marnix Peeters. Uitgeverij De Bezige Bij vroeg aan Apple de correcte term te gebruiken, maar Apple reageerde niet. Sterker nog, alle 'nattes' in de digitale winkel moesten eraan geloven. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Door de censuur krijgen sommige titels juist een spannendere uitstraling. 'De N***e broekenroute' lijkt een spannend nachtavontuur te beschrijven, in plaats van een Belgische wandelgids. Ook het nummer 'N***e kerst' van Rob de Nijs lijkt pikantere avontuurtjes te beschrijven dan staren naar de regen in decembertijd.

Zelfs de Franse Roman, La natte coupée en het Japanse nummer 'Sen no Kaze ni Natte' zijn gecensureerd door de Amerikaanse computergigant. Apple zelf was niet bereikbaar voor commentaar.