Nieuws/Buitenland
1068015
Buitenland

Activisten Syrië willen bewijs bij VN krijgen

Syrische activisten zeggen dat ze weefselmonsters hebben verzameld van slachtoffers van de vermeende gifgasaanvallen van woensdag bij Damascus. Ze proberen het bewijs naar de VN-inspecteurs te brengen die in een hotel in de hoofdstad verblijven, maar niet op de plek van de aanval kunnen komen.

„Het VN-team heeft met ons gesproken. Onze koeriers hebben daarna monsters van haar, huid en bloed Damascus binnengesmokkeld”, aldus activist Abu Nidal tegenover persbureau Reuters.

„We worden beschoten en Ghouta is omgeven door controleposten van het regime. Maar dat is niet het probleem, we kunnen de monsters naar buiten smokkelen”, aldus een andere activist in het gebied waar Syrische regeringstroepen volgens tegenstanders chemische wapens hebben ingezet.

„Het probleem is de locatie van de VN-inspecteurs in het hotel. Ze staan onder zware bewaking en er zijn begeleiders van de regering”, aldus Abo Mohammed.

De activisten zouden ook foto's van de getroffen plekken, grondmonsters en verklaringen van slachtoffers hebben verzameld. Volgens de Syrische oppositie zijn door de chemische wapens honderden mensen om het leven gekomen.