Nieuws/Binnenland
1068018
Binnenland

Nieuwe verdachte kasteelmoord aangehouden

In de geruchtmakende zaak rond de kasteelmoord in België is een Nederlander aangehouden. Het gaat om de 49-jarige Evert D. C. uit IJzendijke Zeeuws-Vlaanderen. Zijn advocaat Sydney Smeets meldde dat de rechtbank in Amsterdam zich vrijdag boog over het overleveringsverzoek van de Belgen. De uitspraak volgt op 6 september.

Kasteelheer Stijn Saelens werd ruim een jaar geleden dood gevonden in de buurt van zijn kasteel in Wingene. Uit DNA bleek dat een inmiddels overleden crimineel uit Eindhoven de moord heeft gepleegd. Wie hem de opdracht gaf tot de moord op Saelens is nog onbekend.

Coffeeshophouder D. C. zit sinds 10 juli vast in afwachting van een besluit over zijn overlevering. In de moordzaak is DNA gevonden. De rechter in België wil toetsen of dat DNA-spoor overeenkomt met het DNA van D.C. „Als dat niet overeenkomt, dan komt hij onmiddellijk weer vrij”, zegt Smeets. België verdenkt hem van betrokkenheid bij de moord. Smeets weet niet waar het DNA-spoor is gevonden, of wat de rol van zijn cliënt volgens de Belgische aanklager zou zijn geweest.

De verdachte ontkent iedere betrokkenheid. „Hij is bereid zijn DNA af te geven. We hebben ook gekeken of het mogelijk was om DNA op te sturen. Maar dat kon niet als bewijs worden gebruikt”, legde Smeets uit. „Hij woont vlakbij de grens en kwam het afgelopen jaar zo'n beetje iedere week in België. Als ze hem echt nodig hadden, hadden ze hem kunnen aanhouden of hem een brief kunnen sturen.”

Volgens Smeets verzet zijn cliënt zich dan ook tegen een overlevering „omdat hij zijn rechten niet wil opgeven”. Overigens weerspreekt Smeets dat zijn cliënt een „gewiekste crimineel” is, zoals in Belgische media wordt beweerd. Hij zou al jarenlang niet in aanraking zijn geweest met politie en justitie.