Nieuws/Buitenland
1068025
Buitenland

Bo Xilai: mijn vrouw is gestoord

De in ongenade gevallen Chinese leider Bo Xilai heeft zijn vrouw Gu Kailai gestoord genoemd. Beelden waarin Gu tegen hem getuigt, werden vrijdag in de rechtbank getoond tijdens het proces tegen de omstreden politicus.

„De autoriteiten hebben haar onder grote druk gezet en haar mentale toestand misbruikt”, aldus Bo. Hij verklaarde dat zijn vrouw is veranderd en vaak leugens vertelt. Volgens Bo heeft Gu haar getuigenis afgelegd omdat ze werd gedreven door hoop op strafvermindering. Gu is dit jaar tot een voorwaardelijke doodstraf veroordeeld wegens haar betrokkenheid bij de moord op de Britse zakenman Neil Heywood.

De getuigenis van zijn vrouw druist tegen de felle verdediging van Bo in. De politicus had donderdag verklaard dat hij valselijk wordt beschuldigd en erin is geluisd. Zo zei hij geen smeergeld te hebben aangenomen van de ondernemer Tang Xiaolin, zoals in de aanklachten staat.

Bo (64) wordt beschuldigd van corruptie, machtsmisbruik en omkoping. Het schandaal rond de voormalige leider van de stad en provincie Chongqing geldt als een van de grootste in twee decennia in de Chinese politiek.