Nieuws/Buitenland
1068028
Buitenland

Beide Korea's willen familiereünie

Noord-Korea en Zuid-Korea hebben allebei gezegd familieherenigingen te willen houden. De landen hebben vrijdag gesprekken gehouden over de reünies die tientallen Zuid-Koreanen met hun Noord-Koreaanse familieleden en kennissen moeten herenigen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vrijdag.

Meer dan 70.000 Zuid-Koreanen hebben zich opgegeven om in aanmerking voor de reünie te komen. Door de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn vele families van elkaar gescheiden. De laatste keer dat de familiebezoeken werden gehouden was in 2010. Toen werden ongeveer 100 mensen van beide kanten uitgekozen om hun geliefden te zien.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye drong vorige week aan op hervatting van de familiereünie. Noord-Korea kwam echter met een officieel persbericht waarin benadrukt wordt dat het noorden heeft voorgesteld om de gezinnen bijeen te brengen.

De eerste ontmoeting staat gepland op 19 september in het verlaten dorp Panmunjom, waar de wapenstilstand tussen de Korea's in 1953 werd getekend. Zuid- en Noord-Koreanen vieren op die dag het oogstfeest.