Nieuws
1068045
Nieuws

Rusland weert Nederlands schip Greenpeace

De Russische regering weigert een schip van Greenpeace de toegang tot de noordelijke doorgangsroute bij de Noordpool. Het schip, de ijsbreker Arctic Sunrise, vaart onder Nederlandse vlag. De milieuorganisatie is in het gebied om de aandacht te vestigen op de olieboringen die in de ijszee worden voorbereid.

De Russen geven geen toestemming omdat het schip technisch niet goed toegerust zou zijn om in de extreem koude omstandigheden te varen, maar volgens de milieuorganisatie is het schip daarop juist gebouwd. Greenpeace denkt dat Rusland dit argument alleen maar gebruikt om te voorkomen dat de milieuactivisten de werkzaamheden van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft zal hinderen.

De milieuclub is tegen olieboringen in het kwetsbare gebied. Verschillende bedrijven, waaronder Rosneft en het Amerikaanse ExxonMobil, treffen voorbereidingen hiervoor. Rusland wees al twee keer eerder een verzoek tot doorgang van Greenpeace af. Tegelijk werd in 2013 al meer dan 400 keer toestemming gegeven voor doorgang, merkt de organisatie op.

Greenpeace heeft de Russische autoriteiten verzocht het besluit te herzien en een kopie daarvan gestuurd naar de Nederlandse ministeries van Infrastructuur en Buitenlandse Zaken.