Nieuws/Buitenland
1068067
Buitenland

'Bo Xilai leugenaar'

Chinese staatsmedia hebben de in ongenade gevallen Chinese leider Bo Xilai een dag na het begin van zijn proces uitgemaakt voor onder meer leugenaar. De zaak tegen de politicus begon donderdag met een onverwacht fel pleidooi van Bo. Het proces ging vrijdag door. Buitenlandse media zijn niet welkom.

De Guangming Daily, een krant van de Communistische partij, sprak van een arrogant optreden. Bo zou bovendien een konkelaar zijn, dominant en onbetrouwbaar. Ook andere staatsmedia lieten zich negatief uit. Het Volksdagblad noemde het felle pleidooi van Bo „zinloze muggenzifterij”.

De harde kritiek door de staatsmedia is volgens waarnemers ingegeven door de populariteit van Bo onder het volk. Hij stond als partijleider in de stad en provincie Chongqing bekend als een genadeloze corruptiebestrijder en liefhebber van de oude communistische harde lijn.

Bo wordt beschuldigd van corruptie, machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen ter waarde van 27 miljoen yuan (ongeveer 3 miljoen euro). Het schandaal rond Bo (64) geldt als een van de grootste in twee decennia in de Chinese politiek.