Nieuws/Binnenland
1068075
Binnenland

76 miljoen aan achterstallige btw gemeld

Meer dan 22.000 ondernemers hebben de afgelopen 2 maanden gehoor gegeven aan een oproep van de Belastingdienst om achterstallige btw op te geven. De fiscus meldt vrijdag dat het in totaal om ruim 76 miljoen euro gaat.

Ondernemers die zich niet hebben gemeld, volgens de fiscus enkele tienduizenden, worden de komende tijd extra gecontroleerd. Er zijn enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid met hun achterstallige btw.

Veel bedrijven hebben een zogeheten btw-balansschuld. Dat is het verschil tussen btw die al is afgedragen en de btw die afgedragen had moeten worden. ,,Het bestaan van een btw-balansschuld is niet ongebruikelijk, maar ondernemers moeten de schuld zelf melden en aan de fiscus afdragen zodra het verschil is geconstateerd.'' Een dergelijke schuld kan onder andere ontstaan doordat een bedrijf een verkeerd btw-tarief aanhoudt of verkeerd administreert.

De ondernemers die zich inmiddels hebben gemeld, zullen geen boete krijgen. Degenen die achter lopen maar niet naar de fiscus stapten, krijgen die naar verwachting wel.