Nieuws/Binnenland
1068100
Binnenland

Ministerraad praat vrijdag over schaliegas

Boren naar schaliegas kan zonder grote risico's en het kabinet wil groen licht geven voor geplande proefboringen. Een brief met die strekking ligt vrijdag op tafel bij de ministerraad, bevestigen bronnen donderdag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Schaliegas is aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over trillingen, bodemdaling, gaslekken en drinkwatervervuiling. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet daarom onderzoek uitvoeren naar de risico's.

Volgens meerdere bronnen is de conclusie dat winning van schaliegas veilig kan.

GroenLinks gelooft nog niet dat het veilig is en wil dat kabinet vasthoudt aan het verbod op schaliegasboringen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: „Als je er maar veel geld tegenaan gooit, kun je de risico's van schaliegasboringen beperken, maar de kans blijft bestaan dat het grondwater ernstig vervuild raakt. Boren naar conventioneel aardgas leidt nu al in Nederland tot aardbevingen.”

Milieudefensie noemt het voorgenomen kabinetsbesluit roekeloos en gebaseerd op broddelwerk. De milieuorganisatie hoopt dat de PvdA in de Tweede Kamer de rug recht houdt.

Het partijcongres van de PvdA bepaalde eerder dat de fractie niet mag instemmen met proefboringen naar schaliegas. Partijleider Diederik Samsom heeft gezegd dat hij het besluit opnieuw aan de leden zal voorleggen als de winning schoon en veilig kan.