Nieuws/Binnenland
1068105
Binnenland

Strandpaviljoen dicht om ongedierte in keuken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond strandpaviljoen Blijburg aan Zee, in de Amsterdamse wijk IJburg gesloten. Dat meldde de organisatie. De NVWA wilde naar eigen zeggen voorkomen dat 185 gasten ziek zouden worden van een barbecue.

Inspecteurs zagen tijdens een controle dat er bij het bedrijf een direct gevaar voor de voedselveiligheid bestond en sloten de tent meteen. Blijburg aan Zee had te kampen met ongedierte, zoals muizen en vliegen. De keuken was zo vies dat daar geen eten meer bereid mocht worden.

Inspecteurs hadden bij een eerdere inspectie ook al tekortkomingen geconstateerd, maar die waren niet zo ernstig dat de voedselveiligheid direct in het geding was. Tegen het bedrijf zijn toen al wel maatregelen genomen. De ernstige feiten van donderdag kwamen aan het licht bij een hercontrole.

Blijburg mag van de NVWA de deuren pas openen als alles weer spic en span is en de zaak aan alle eisen voldoet. „We zijn nu met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat alles overal schoon is. We hopen vrijdagmiddag weer open te kunnen gaan”, zei eigenaresse Stanja van Mierlo. Ze denkt dat dat haalbaar is: „Er hoeft natuurlijk niet een hele verbouwing plaats te vinden.”

„Er zijn muizenkeutels gevonden in een voorraadhok en we doen ons best om de vliegen weg te halen. We hadden de pech dat kort voor de controle een vriezer stuk was gegaan. Dat trekt natuurlijk vliegen aan”, aldus Van Mierlo. „We zijn enorm geschrokken en doen er alles en alles aan om morgen ons paviljoen weer full service open te kunnen doen. Vorige week nog werden we door nieuwszender CNN uitgeroepen tot beste strandtent van Europa. Het kan verkeren.”