Nieuws/Binnenland
1068110
Binnenland

Frauderende onderzoekster weg als hoogleraar

De Belgische onderzoekster die wegens fraude in Leiden is ontslagen, is niet langer als gasthoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Er is in onderling overleg besloten om een einde aan de samenwerking te maken, liet de universiteit donderdag weten.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontsloeg de onderzoekster bij de afdeling reumatologie, nadat uit intern onderzoek was gebleken dat zij laboratoriumonderzoek had gemanipuleerd. Het LUMC trok twee wetenschappelijke publicaties van haar terug.

Het onderzoek draaide om het gebruik van een medicijn dat de afweerreacties van patiënten onderdrukt. Wegens de fraude is het onderzoek stopgezet en zijn de deelnemers geïnformeerd. Volgens het LUMC was er voor de patiënten geen onveilige situatie, omdat de onderzoekster alleen het testmateriaal manipuleerde.

Directe collega's van de vrouw ontdekten de fraude. Een interne commissie onderzocht de zaak. De onderzoekster bekende en accepteerde het ontslag.

In Antwerpen gaf de vrouw enkele colleges binnen het vakgebied van de reumatologie. Zij deed er geen wetenschappelijk onderzoek. De universiteit gaat na of het wetenschappelijk werk dat zij in de Belgische stad verrichtte, opnieuw kan worden bekeken.