Nieuws/Buitenland
1068118
Buitenland

Raketten uit Libanon afgevuurd op Israël

Vanuit Zuid-Libanon zijn donderdag vier raketten afgevuurd op Israël. Eén raket werd onderschept en vernietigd, één landde buiten Israëlisch grondgebied en twee kwamen terecht in Israël zonder schade te veroorzaken of slachtoffers te maken. Dat heeft het Israëlische leger laten weten.

In de buurt van de noordelijke kustplaats Nahariya zijn zeker twee explosies gehoord. Het zou gaan om zogeheten Katoesja-raketten.

Het is niet duidelijk wie de raketten heeft gelanceerd. In het zuiden van Libanon zijn Hezbollah-strijders actief. Palestijnse militanten hebben eerder ook raketten afgevuurd vanuit het gebied. Israël vreest echter dat groepen met banden met de terreurbeweging al-Qaeda achter de aanval zitten en op een confrontatie uit zijn.

In Syrië vechten extremistische soennieten samen met rebellen tegen het leger van president Bashar al-Assad, die op zijn beurt wordt gesteund door militanten van de sjiitische Hezbollah. Mogelijk wilden de soennieten hun spierballen laten zien op de dag nadat het Syrische leger mogelijk honderden Syriërs heeft vermoord met gifgas.