Nieuws/Buitenland
1068123
Buitenland

VN: bescherm burgers Congo tegen rebellen

VN-troepen in Congo moeten alles doen wat nodig is om burgers te beschermen tegen de gevechten tussen het leger en rebellengroep M23 in de grensstad Goma. Dat heeft het hoofd van de vredesmissie in Congo donderdag besloten.

De stad aan de grens met Rwanda was 1,5 jaar geleden ook al het toneel van gevechten. Eerder deze maand beloofden de Verenigde Naties de rebellen uit de stad te houden, die de plaats in november vorig jaar 11 dagen bezetten nadat een vredesovereenkomst uit 2009 was verbroken.

Rwanda, dat al lange tijd een gespannen relatie met zijn buurland heeft, beschuldigt het Congolese leger van beschietingen op Rwandees grondgebied. Dat land spreekt dat tegen en claimt dat de Rwandezen de M23 ondersteunen.

Volgens Martin Kobler, hoofd van de VN-missie, waren drukbevolkte gebieden en VN-plaatsen deze week direct doelwit van het geweld. „Ik heb de militairen gezegd daarop te reageren en alle nodige actie te ondernemen om burgers te beschermen en een aanval van de M23 te voorkomen.”

Een correspondent van persbureau Reuters in Goma zag hoe drie granaten op de stad neerkwamen en trof na de explosies twee kinderlijkjes aan. Volgens autoriteiten overleed nog een burger en raakten vier anderen en twee Congolese soldaten gewond.