Nieuws/Buitenland
1068126
Buitenland

VN vragen Syrië toestemming voor onderzoek

De Verenigde Naties vragen de regering van Syrië om VN-inspecteurs toe te laten tot de plekken waar woensdag chemische wapens zouden zijn ingezet. VN-leider Ban Ki-moon zei een onmiddellijk en positief antwoord op het verzoek te verwachten.

Ban herhaalde dat de vermeende gifgasaanval „zonder vertraging” moet worden onderzocht. De aanvallen bij Damascus hebben volgens tegenstanders van het regime honderden levens geëist.

Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, bepleitte donderdag dat de VN-inspecteurs die sinds zondag al in Syrië zijn om mogelijk gebruik van chemische wapens na te gaan, de aanvallen zo snel mogelijk kunnen onderzoeken. Zij noemde de berichten over het gebruik van chemische wapens „buitengewoon ernstig”.

Ban heeft de VN-Hoge vertegenwoordiger voor ontwapening, Angela Kane, gevraagd naar Damascus te gaan om het mogelijk te maken dat de inspecteurs de zaak kunnen onderzoeken.

De VN-Veiligheidsraad sprak zich woensdagavond in een spoedberaad niet uit voor een officieel onderzoek, hoewel de raad vindt dat er duidelijkheid over de beweerde aanvallen met chemische wapens moet komen.