Nieuws/Buitenland
1068134
Buitenland

Britse politie mag documenten onderzoeken

De Britse autoriteiten mogen doorgaan met het onderzoeken van de documenten van David Miranda, de partner van The Guardian-journalist Glenn Greenwald. Maar dat mag alleen met als doel de nationale veiligheid te beschermen. De informatie uit de documenten mag niet in een strafrechtelijk onderzoek worden gebruikt. Dat heeft de Britse hoge raad donderdag beslist.

De Britse politie hield de 28-jarige Braziliaan zondag urenlang vast op de Londense luchthaven Heathrow op basis van de antiterrorismewetgeving. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring aan de rechtbank dat er „tienduizenden zeer geheime documenten” van Miranda waren ingenomen.

De advocaat van Miranda zei dat het toepassen van de antiterrorismewetgeving niet in verhouding stond met het schenden van zijn rechten. De inbeslagname van de documenten was volgens zijn advocaat in strijd met de vrijheid van meningsuiting van journalisten.

Zijn partner, Greenwald, had 15.000 tot 20.000 documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gebruikt om spionagepraktijken van onder meer de Amerikaanse inlichtingendienst NSA te onthullen.

Hoewel de informatie uit de documenten niet mag worden gebruikt voor een strafrechtelijk onderzoek, heeft de Britse politie wel zo'n onderzoek ingesteld. Zij heeft geen bijzonderheden gegeven, zodat niet duidelijk is hoe dat te verenigen is met de uitspraak van de Hoge Raad.