Nieuws/Buitenland
1068135
Buitenland

'Syrië werkt met wapeninspecteurs mee'

De Syrische regering is bereid „maximaal mee te werken met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties”. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag beklemtoond. Rusland steunt de regering van president Bashar al-Assad. Die heeft medewerking en toegang tot de te onderzoeken plaatsen toegezegd, aldus het Kremlin.

Woensdag meldden tegenstanders van Assad dat het regeringsleger gifgas heeft gebruikt in rebellengebied aan de oostrand van de hoofdstad Damascus. Syrië ontkent de inzet van chemische wapens, waarbij volgens tegenstanders van het regime honderden doden zijn gevallen.

Zondag kwamen VN-inspecteurs in Damascus aan voor onderzoek naar eerdere meldingen van het gebruik van gifgas op drie andere plekken. „Het zou politieke zelfmoord zijn om juist nu chemische wapens in te zetten tegen rebellen, het is volstrekt niet in het belang van de regering”, zei een anonieme Syrische veiligheidsfunctionaris in Damascus tegen al-Jazeera.

Rusland stelde donderdag niet tegen een onderzoek te zijn, hoewel het land woensdag nog een onderzoek blokkeerde in de Veiligheidsraad van de VN. Volgens de Russen moeten Syrië en de VN het eens worden over een inspectie.