Nieuws/Buitenland
1068137
Buitenland

Shark cages lokken haai naar de kust

Duitsland werd gisteren opgeschrikt door de dood van de Duitse Riss Jana, nadat een haai haar arm had afgebeten in de Hawaiiaanse zee. Ze is de achtste al dit jaar. Het lievelingskostje van de haai is de zeehond, en anders dolfijnen of grote vissen. De haai jaagt van nature niet op mensen. Waarom valt de mens steeds vaker aan de roofvis ten prooi?

Volgens de Zuid-Afrikaanse bioloog Glenn Ashton komt dit door de zogenaamde 'shark cages'. Toeristen laten zich massaal in een stalen kooi onder de zeespiegel zakken, om daar de roofvis te bewonderen zonder dat ze kunnen bijten. De haai wordt gelokt met sterk geurend, bijna rottend vlees.

Volgens Ashton maakt dit de haaien in de war. Haaien zijn zulke goede jagers omdat zij elektrische golven opvangen, veroorzaakt door het kloppen van een hart. Een haai weet precies welke elektrische schok bij welk dier past. Het grote stuk vlees bij de kooi heeft echter geen hartslag. De haai denkt daarop dat de microgolven die van de mensen afkomen, afkomstig zijn van het stuk vlees dat hij net heeft verorberd.

Snelle hap

De kooien bevinden zich vervolgens ook nog eens betrekklijk dicht bij de kust. Haaien houden zich graag op in de zee waar de kooien vaak komen, wachtend op hun snelle hap. Het ommetje naar het strand is snel gemaakt. Eenmaal daar hoort de haai volgens Ashton de elektrische golven, waarvan hij denkt dat de dode stukken vlees ze uitzenden. Pas als de haai een haai een hapje mens heeft genomen, merkt hij dat hij verkeerd zit. Maar dan is het al te laat.

Niet iedere bioloog gelooft overigens dat de haaienkooi oorzaak is van de vele shark attacks. Overbevissing en meer zeehonden langs de kust worden ook genoemd als mogelijke oorzaken.