Nieuws/Buitenland
1068149
Buitenland

Helikopter haalt Mubarak op

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak heeft donderdag de Tora-gevangenis bij Caïro verlaten aan boord van een helikopter. Hij is naar een militair hospitaal in het zuiden van de hoofdstad gebracht. Dat hebben de Egyptische autoriteiten bekendgemaakt.

Mubarak wordt nog wel verdacht van betrokkenheid bij de dood van betogers die in 2011 tegen zijn bewind demonstreerden. De maximale tijd die de 85-jarige Mubarak in dit proces in voorlopige hechtenis kan worden gehouden, is echter verlopen. Hij heeft 2 jaar en 4 maanden vastgezeten. De rechtbank besloot woensdag dat de oud-president zijn zaak thuis, onder huisarrest, mag afwachten. De behandeling van de zaak wordt zondag voortgezet. Tegen de oud-president lopen ook nog twee zaken wegens corruptie.

De voormalige president kreeg vorig jaar al levenslang omdat hij niets heeft ondernomen om de dood van betogers te voorkomen. Hogere rechters oordeelden vervolgens dat het proces in hoger beroep over moet.

Vooral het koningshuis in Saudi-Arabië zou er bij Caïro op hebben aangedrongen de oud-president uit de gevangenis vrij te laten. Het land heeft de nieuwe overgangsregering grootschalige financiële hulp toegezegd.

Mubarak heerste bijna 30 jaar lang in Egypte. Hij kwam eind 1981 aan de macht, nadat zijn voorganger, Anwar Sadat, tijdens een militaire parade was vermoord, en legde zijn functie op 11 februari 2011 neer na grote demonstraties tegen zijn bewind.

Voor de poort van de gevangenis wachtten donderdag enkele tientallen aanhangers van Mubarak om hem toe te juichen. Zij kregen hem echter niet te zien, maar troffen wel de zwaar gesluierde dochter van Khairat al-Shater, de gearresteerde financier en organisator van de Moslimbroederschap. Hij wordt vastgehouden in de gevangenis waarin ook Mubarak zat. De vrouw gebruikte de aanwezigheid van de talrijke journalisten om tegen de vrijlating van de oud-president te protesteren.