Nieuws/Binnenland
1068150
Binnenland

42 scholieren vervolgd om diefstal

Zeker 42 scholieren worden vervolgd voor het stelen van eindexamens op de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool, of het verspreiden daarvan. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam donderdag gemeld.

Van de 42 verdachten worden er 11 vervolgd voor het daadwerkelijk stelen van examens. Het onderzoek naar het verspreiden van gestolen opgaven is nog in volle gang.

Het totale aantal verdachten is hoger dan 42. Of het OM bij alle verdachten vervolging instelt, is nog niet zeker. Justitie heeft de 42 namen doorgegeven aan de Onderwijsinspectie. Van 8 van hen, leerlingen van Ibn Ghaldoun, zijn de diploma's inmiddels ingetrokken.

In een toelichting zegt directeur Bart Renders van de school dat er zes leerlingen worden uitgesloten van het examen en dat de andere twee leerlingen al geen geldig examen meer hadden gemaakt. Het eerste examen op de school is immers ongeldig verklaard.

De inspectie zegt dat ze nu ook beschikt over namen van eindexamenkandidaten die mogelijk voorkennis hebben gehad. Van leerlingen die op deze manier fraude hebben gepleegd tijdens het eindexamen wordt het diploma ingetrokken.

Volgens de Onderwijsinspectie is het onderzoek naar de verspreiding van gestolen examens nog in volle gang. Het OM zal de namen van nieuwe verdachten doorgeven aan de inspectie, die vervolgens de scholen informeert.