Nieuws
1068158
Nieuws

Pacemaker voor de maag werkt goed tegen overgewicht

Maagpacemakers lijken een efficiënt middel te zijn tegen extreem overgewicht. In het UMC Maastricht zijn de resultaten opzienbarend. Van de negen patiënten hebben er al zeven flink wat kilo's verloren, met één uitschieter van tien kilo in acht weken.

De negen patiënten doen mee met een wereldwijde proef. In totaal hebben twintig personen een pacemaker laten plaatsen. Het apparaatje zorgt er onder andere voor dat het eten langer in de maag blijft, waardoor patiënten langer een verzadigd gevoel ervaren.

De deelnemers hebben zo'n erg overgewicht, dat het een gevaar is geworden voor hun gezondheid. Hun BMI steekt ergens tussen 35 en 45. Ze hebben alles al geprobeerd om af te vallen, maar tot nu toe is niets gelukt. De testfase zal vermoedelijk twee jaar duren.

Het voordeel van de pacemaker tegenover de maagband is dat de operatie minder ingrijpend is. De maag wordt niet aangetast en de pacemaker wordt gemakkelijker geplaatst. Probleem is wel dat als de pacemaker niet goed is afgesteld, de patiënt misselijk kan worden.