Nieuws/Binnenland
1068160
Binnenland

Timmermans kwaad over onmacht Veiligheidsraad

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is bijzonder teleurgesteld over de VN-veiligheidsraad die geen officieel onderzoek instelt naar de mogelijke gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus. Timmermans noemt het „onbegrijpelijke en onbestaanbaar” dat er geen onderzoek komt, terwijl de VN-inspecteurs al in Damascus zitten.

„Ik vind dit beschamend voor de internationale gemeenschap. Heel veel landen hebben gezegd dat de inzet van massavernietigingswapens een rode lijn zou zijn, met grote consequenties. Mocht er gifgas zijn gebruikt, dan is dit een zeer ernstige oorlogsmisdaad en dan moet de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheid nemen en dat doet de Veiligheidsraad op dit moment niet en daar ben ik zeer teleurgesteld over”, aldus de minister donderdag.

Hij legt de schuld voor de onmacht van de Veiligheidsraad bij China en Rusland die een besluit over een officieel onderzoek niet wilden steunen. De Veiligheidsraad kwam vervolgens niet verder dan een oproep aan de Syrische autoriteiten om „duidelijkheid” te verschaffen over de beweerde aanvallen met chemische wapens.

„Nu moet de secretaris-generaal met Asad gaan onderhandelen of inspecties mogen. Onbegrijpelijk”, aldus Timmermans. Hij benadrukt dat de inspecties ook snel moeten plaatshebben. „Dat is de ellende met chemische wapens. Hoe langer je wacht, hoe minder sporen er overblijven en dat gaat al heel snel.”