Nieuws/Buitenland
1068179
Buitenland

Dodental mogelijke gifaanval Syrië loopt op

Bij de Syrische hoofdstad Damascus worden donderdag nog steeds lichamen gevonden van mensen die woensdag door de bombardementen, vermoedelijk met gifgas, om het leven zijn gekomen. Bovendien zal het aantal doden nog verder stijgen, omdat er in een buurt in Zamalka huizen vol met lijken zijn ontdekt. Dat heeft een woordvoerder van de Syrische oppositie, Khaled Saleh, donderdag gezegd in de Turkse stad Istanbul.

In Parijs maakte een woordvoerder van het vrije Syrische leger, Fahad Almasri, bekend dat er ruim 1700 dodelijke slachtoffers zijn geteld na de aanval van woensdag. Hij heeft dat te horen gekregen van zijn medestanders in Damascus. Ook hebben volgens hem zeker 6000 mensen problemen met ademen. De opstandelingen beschuldigen de Syrische regering ervan raketten te hebben afgevuurd op de door de rebellen beheerste wijken en dorpen, waarin dodelijke gassen zaten. Volgens hen hebben deze stoffen mensen in hun slaap verrast, waardoor onder anderen veel kinderen zijn omgekomen.

De Syrische oppositie wil dat de aanval wordt onderzocht door het VN-team dat nu al in Syrië is om andere beschuldigingen te onderzoeken. De VN-Veiligheidsraad wil ook opheldering maar drong formeel echter niet aan op onderzoek door dat team. „De politiek klopt op dichte deuren en wij begrijpen nu dat de VN voor ons een van de gesloten deuren is”, aldus Saleh.