Nieuws
1068185
Nieuws

Amsterdam bekijkt KvK-registratie prostituee

Hoewel Amsterdamse sekswerkers zich voor 1 september als prostituee moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), gaat de gemeente hier nog niet op controleren. De dames van lichte zeden vrezen voor hun privacy en veiligheid als ze met hun naam in het handelsregister komen te staan. Burgemeester Eberhard van der Laan neemt deze zorgen serieus en heeft een gesprek aangekondigd met de KvK, liet zijn woordvoerster donderdag weten.

Tot die tijd controleert de gemeente niet op de inschrijving. Tot nu toe konden sekswerkers zich bij de KvK inschrijven als persoonlijk dienstverlener, waardoor niet duidelijk was dat ze als prostituee werkten.

In een brief aan de burgemeester schrijft het Platform verbetering positie sekswerkers dat prostituees door inschrijving in het handelsregister op trefwoorden zijn op te zoeken. Daardoor zijn ze bang voor stalking, chantage en bedreiging. „Iedereen kan immers eenvoudig alle namen en adressen van prostituees in Amsterdam uit het register halen en deze gegevens bijvoorbeeld gebruiken om te dreigen familie, kinderen, school, opleiding of werkgever in te lichten over de werkzaamheden van betrokkene.”

Verder waarschuwt het platform voor gevolgen voor vrouwen die het vak willen verlaten en van wie de nieuwe werkgever hun achtergrond kan achterhalen, maar ook het afsluiten van een hypotheek of lening kan lastig zijn.