Nieuws/Binnenland
1068187
Binnenland

Fiscus keert mosselbranche binnenstebuiten

De Belgische en Nederlandse belastingdiensten hebben grootschalige btw-fraude bij mosselhandelaren en hun afnemers ontdekt. Hoe groot de fraude is, weet de Belastingdienst nog niet, omdat het onderzoek nog loopt, zei een woordvoerder van de Nederlandse fiscus. Nederland en België onderzoeken de mosselbranche sinds vorig jaar in een gezamenlijk project.

De mosselfraude loopt volgens Belgische media waarschijnlijk in de honderdduizenden euro's. Spilfiguur in het verhaal is volgens hen een grote mosselhandelaar in Nederland, maar dat kon de Belastingdienst niet bevestigen. Aan de Nederlandse kant richt het onderzoek zich op de circa 50 groothandelaren in mosselen. Daarvan zijn er volgens de Belastingdienst „een beperkt aantal” bij wie de facturen niet kloppen. De Belgische kant van de zaak richt zich vooral op de afnemers van de schelpdieren: winkels en restaurants. Volgens de fiscus wordt ongeveer 60 procent van de Nederlandse mosselen naar België verhandeld.

Het gaat er bij de fraude om dat de facturen onvolledig of verkeerd zijn ingevuld, waardoor niet te zien is wie verkoopt en wie inkoopt.