Nieuws/Binnenland
1068194
Binnenland

Assen krijgt versneld waarnemend burgemeester

Vanwege de bestuurlijke crisis in Assen krijgt de Drentse hoofdstad versneld een waarnemend burgemeester. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar heeft Carry Abbenhues (PvdA) gevraagd om donderdag al te beginnen, omdat Assen sinds woensdag geen burgemeester en geen locoburgemeester meer heeft.

In het voorjaar liet de gemeenteraad van Assen weten niet verder te willen met burgemeester Sicko Heldoorn. Die legde kort daarna zijn werkzaamheden neer. Locoburgemeester Jaap Kuin, die Heldoorns taken overnam, trad woensdag af. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat hij was betrapt op diefstal van twee boortjes.

Abbenhues zou aanvankelijk in september beginnen als tijdelijk burgemeester van Assen. Tichelaar heeft dit nu „vanwege de actuele situatie“ vervroegd.

Kuin werd eind juni in een bouwmarkt in Groningen betrapt op winkeldiefstal. Hoewel hij in juli een schikking trof met het Openbaar Ministerie en een boete betaalde, houdt hij vol dat er nooit sprake is geweest van opzet. Hij besloot woensdag op te stappen omdat de afgelopen weken de politieke steun voor hem snel afbrokkelde. Kuin werd verweten dat hij de diefstal aanvankelijk bewust had verzwegen en pas openheid gaf toen regionale media er lucht van kregen.