Nieuws/Binnenland
1068203
Binnenland

Toch geen kanonnen op Prinsengracht

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest gaan toch niet met kanonnen in de weer tijdens het Prinsengrachtconcert zaterdag in Amsterdam. Eerder meldde het wereldberoemde symfonieorkest dat de kanonnen de uitvoering van Tsjaikovski's Ouverture 1812 zouden ondersteunen, maar er blijkt niet genoeg ruimte op de gracht om het zwaar geschut in stelling te brengen. In plaats daarvan worden de schoten die in het muziekstuk horen, gelost door musketiers.

Voor de uitvoering van het stuk werkt het orkest samen met saluutbatterij Bastion R.A. uit Naarden. Die drukte de organisatie op het hart dat rond de kanonnen minimaal 60 meter ruimte vrij moet blijven. Daarvoor is op de stampvolle Prinsengracht tijdens het evenement geen plek.

De 32e editie van het jaarlijkse Prinsengrachtconcert is grootser dan ooit, ter ere van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten en 125 jaar Concertgebouworkest. Nooit eerder speelde een compleet orkest op de Prinsengracht. Om de 90 musici kwijt te kunnen, komt er dit jaar een groot overdekt podium dwars op de gracht te staan. Hierdoor is er minder plek voor bezoekers op de kade en op het water.

De Maltese tenor Joseph Calleja is dit keer de solist. Hij zal een paar aria's ten gehore brengen, waaronder het beroemde Nessun dorma uit Giacomo Puccini's Turandot. Calleja: „Het is fijn om weer terug te zijn in Nederland, waar ik op 19-jarige leeftijd mijn Europese debuut heb gemaakt. Ik ben nu nog druk aan het oefenen om mijn Nederlandse uitspraak goed te krijgen voor de afsluiter van het concert.”

De AVRO zendt het concert live uit op radio en tv.