Nieuws/Binnenland
1068204
Binnenland

Cel voor man die auto als wapen gebruikte

Een 22-jarige Gouwenaar die zijn auto op de snelweg inzette als moordwapen, heeft 6 jaar gevangenisstraf gekregen. Hij reed in april met hoge snelheden achter een motor aan, reed hem aan, probeerde hem klem te rijden en van de weg te duwen.

De motorrijder beleefde angstige momenten.Voor de rechters staat vast dat de 22-jarige Youssef B. heeft geprobeerd de motorrijder ten val te brengen. Hij ging met zeer hoge snelheid achter hem rijden, haalde hem in en trapte vervolgens onverwachts hard op de rem. „Het kan niet anders dan dat hij heeft geprobeerd de motorrijder van het leven te beroven”, stelde de rechtbank.

De rechters veroordeelden hem voor poging moord, rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Naast de celstraf, pakte de rechter het rijbewijs van de dader voor 7 jaar af.

B. bleek veel te veel alcohol te hebben gedronken en was geen onbekende bij de politie. Hij staat in de top 60 van jonge criminelen in Gouda. Toch viel de straf lager uit dan de 9 jaar die was geëist. Gezien zijn jonge leeftijd wilden de rechters hem nog wel enig perspectief op een toekomst bieden.

Nadat B. het op de motorrijder had gemunt, ging hij er vandoor. Bij de afslag Zoetermeer-Oost schoof hij over de middenafscheiding in de berm en ramde frontaal een auto met een vader en diens 3 kinderen. Wonder boven wonder raakte niemand ernstig gewond. De rechter nam het B. kwalijk dat hij geen hulp bood, maar in plaats daarvan probeerde er vandoor te gaan.

B. hield het er zelf op dat hij last had van extreme en acute stress. Dat zou zijn gekomen doordat hij kort voor het incident met de motorrijder zou zijn bedreigd met een pistool. Maar van dat verhaal geloofden de rechters niets.