Nieuws/Binnenland
1068216
Binnenland

Discussie

Het onhandelbare America´s Cup beest is los!

Wordt dit dé foto van de America´s Cup 2013? Nog voordat de definitieve krachtmet ing met titelverdediger Team Oracle is begonnen? Dit is de boeg van de 72-voets catamaran van EmirateTeam New Zealand die zich begraaft met 40 knopen snelheid in het water van de San  Francisco Bay. De foto woedt in zeilerskringen een discussie aan.

Het beeld werd afgelopen maandag gemaakt, toen team New Zealand in de voorrondes van de America´s Cup, in de zogenoemde Luis Vuitton Cup, streed tegen Luna Rossa, de boot van de Italianen. Geleidelijk begint de afgelopen dagen in zeilerskringen na de verspreiding van dit beeld het besef door te dringen hoe extreem de America´s Cup is geworden.

Formule 1

Het is, nog veel meer dan bijvoorbeeld de wereldberoemde Volvo Ocean Race, een test geworden voor wat gezien wordt als de formule 1-racermachines in de zeilsport. Wat daaraan bijdraagt is dat tegenwoordig hydrofoils worden gebruikt in plaats van zeilen. De boten kosten per stuk gemiddeld 7,5 miljoen Euro.

Affiniteit

Gevolg is dat het om racemonsters gaat waar bijna geen zeiler in de wereld nog enige affiniteit mee heeft. Anderzijds levert het spectaculaire beelden op die de wereld versteld doen staan.

Schipperskwaliteiten

Wat vindt u? Is de America´s Cup een evenement geworden waar de gewone zeiler zich niet in kan herkennen? Waar materialen belangrijker zijn dan schipperskwaliteiten? Of is de America´s Cup een zeilspektakel dat de interesse voor de zeilsport wereldwijd aanjaagt?  

Geef u w mening!