Nieuws/Binnenland
1068217
Binnenland

Bewegingsjacht op zwijn Leenderbos werkt niet

Bewegingsjacht op wilde zwijnen in het Leenderbos (Noord-Brabant) is niet effectief. De Faunabeheereenheid in Brabant verwacht dat de populatie wilde zwijnen zich juist verder verspreidt. Gedeputeerde Johan van den Hout heeft dat donderdag geantwoord op vragen van de Partij voor de Dieren in de provincie.

Het zwijn heeft zich gevestigd in het zuidoosten van Brabant. Boeren zeggen dat de populatie wilde zwijnen in het Leenderbos onbeheersbaar is geworden. Jagers schieten nu te weinig zwijnen, menen ze. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

De gedeputeerde stuurde de Faunabeheereenheid op stap om te kijken of de intensievere bewegingsjacht een optie is. Bij bewegingsjacht lopen jagers rustig en zonder honden door het schootsveld. Slechts een van hen draagt een geweer. In tegenstelling tot drijfjacht met drijvers, honden en meer jagers is bewegingsjacht onder voorwaarden toegestaan.

De Faunabeheereenheid sluit niet uit dat de methode in andere gebieden in Brabant wel kan werken.

De Brabantse gedeputeerde denkt nog na over een leefgebied voor zwijnen in Brabant zoals op de Veluwe en in De Meinweg bij Roermond, maar daar is in Provinciale Staten moeilijk een meerderheid voor te vinden.