Nieuws
1068231
Nieuws

Door lagere pensioenuitkering wil men langer doorwerken

Nederlanders blijken gevoelig voor ’straf en beloning’ bij het bepalen van hun pensioenleeftijd. In het algemeen blijkt dat als de pensioenuitkering met 10 procent zou worden verlaagd, werknemers best drie maanden langer willen werken.

Andersom werkt het ook: als de pensioenuitkering (AOW en aanvullend pensioen samen) met 10 procent wordt verhoogd, kiezen werknemers een pensioenleeftijd die drie maanden lager ligt. Als de beloning voor doorwerken wordt gehalveerd, werken Nederlanders liever zelfs tien maanden korter.

 

Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburgse hoogleraar econometrie Arthur van Soest. Samen met een collega van de Praagse universiteit ondervroeg hij een representatieve groep van Nederlanders boven de 25 jaar over hun voorkeur voor het moment van pensionering.

 

Werknemers kiezen voor 65,1 jaar

De onderzoeken vonden plaats in 2006, 2007 en 2008 en zijn gisteren gepubliceerd.Van Soest concludeert dat als werknemers zelf mogen beslissen wanneer ze met pensioen gaan, ze zich erg laten leiden door de hoogte van de uitkering. Als er geen straffen of beloningen worden ingebouwd, kiezen Nederlanders een pensioenleeftijd van 65,1 jaar.

 

Van Soest: „Maar de spreiding is groot. Een vijfde kiest ervoor om met 63 jaar of eerder met pensioen te gaan. En ook ongeveer een vijfde kiest voor 67 jaar of later.”De hoogleraar schat dat als het onderzoek nu nog een keer wordt uitgevoerd, de pensioenleeftijd wel iets meer richting de 67 zal zijn gekropen. „Maar we hebben het hier wel over wat werknemers willen. Of werkgevers hier ook aan meewerken, is niet meegenomen.”