Nieuws
1068232
Nieuws

Lucratieve bijbanen

Als het om geld gaat, gaat het leven van een student vaak niet over rozen. Elke maand weer die huur, zorgverzekering en boodschappen. En natuurlijk moet er ook gefeest worden. Gelukkig zijn er genoeg bijbaantjes die best lucratief zijn.

1 Dagjeswerk

Een paar uur op een klapstoel langs een weg zitten om auto's te tellen is niet het meest uitdagende werk. Hetzelfde geldt voor rondlopen in een hamburgerpak en folders uitdelen. Toch is dit soort dagjeswerk, waarvoor je zo'n 8 tot 16 euro per uur krijgt, erg gewild.

2 Horeca

Veel studenten gaan voor een baan in de horeca. Werken in een restaurant of bar brengt veel gezelligheid met zich mee. En als je het goed doet, kun je naast je normale loon (tot zo'n 13 euro per uur) rekenen op een flinke fooi. In deze branche is zwartwerken populair, maar vergeet niet dat daar meerdere nadelen aan kleven. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd tegen bedrijfsongevallen.

3 Kisten dragen

 

Het dragen van een kist tijdens een begrafenisdienst is niet voor iedereen weggelegd. Maar heb je de juiste lengte (alle dragers moeten ongeveer even lang zijn) en een paar flinke spierballen, dan kun je in 2 à 3 uur tijd ongeveer 40 euro verdienen. Een verzorgd uiterlijk, respect en beleefdheid staan hoog in het vaandel. Vlak voordat je moet werken stevig doorhalen op een studentenfeest is dus niet heel handig. Het voordeel is wel dat je voor deze bijbaan lang niet altijd vroeg uit de veren hoeft.

4 Bellen

Studenten met een vlotte babbel kunnen solliciteren bij een callcenter. Het uurloon ligt ongeacht de leeftijd rond de 8 euro. En soms zit er bij het behalen van een target nog een leuke bonus in. Je moet er wel tegen kunnen dat de meeste mensen totaal niet op jou zitten te wachten. 

5 Zorg

Met een bijbaan in de zorg kun je als student zo'n 15 euro per uur verdienen. En als je in de avonden en weekenden werkt, krijg je ook nog eens onregelmatigheidstoeslag. Schrijf thuiszorgorganisaties niet meteen af als je geen ervaring of niet de juiste papieren hebt; er zijn ook mensen nodig voor huishoudelijke en administratieve taken.

6 Hogeschool of universiteit

Naar school gaan en een vergoeding krijgen van 9 à 10 euro per uur. Het kan. Hogescholen en universiteiten huren het liefst studenten in voor administratieve klusjes, denk aan het verwerken van onderzoeksdata. Maar het kan ook zomaar zijn dat je wordt ingezet om een projectgroep te begeleiden.

7 Proefpersoon

Blader door een paar kranten en je komt ongetwijfeld een advertentie tegen waarin een bedrijf op zoek is naar personen die medicijnen willen testen. Houd er rekening mee dat je een medische keuring moet ondergaan en dat een onderzoek dagen of soms zelfs weken kan duren. En uiteraard is het niet geheel zonder risico's, al worden medicijnen uitvoerig getest voordat mensen er mee aan de slag gaan. De vergoeding kan oplopen tot honderden euro's.

8 Eigen baas

Ben je ergens goed in, probeer daar dan de vruchten van te plukken. Ga aan de slag als oppas, (huiswerk)begeleider, computerprogrammeur, hovenier, hondenuitlater of autowasser. Maak gebruik van social media om jezelf te verkopen, licht je familie en kennissenkring in en hang advertenties op. Het opzetten van een eigen bedrijf vereist een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer.

Meer bespaartips voor studenten? Neem een kijkje op onze speciale studerensectie.