Nieuws
1068233
Nieuws

Werknemers moeten voor uitkering kiezen

WW-keuze voordeliger

Het is voor werknemers nu aantrekkelijker om eerst werkloos te worden, voordat ze de overstap maken naar een baan met een lager salaris. Volgens vakcentrale CNV moet het zogeheten dagloonbesluit dat dit regelt zo snel mogelijk van tafel.

Per 1 juni is een wijziging doorgevoerd in de regels voor uitkeringen. Een WW-uitkering mag alleen nog maar worden gebaseerd op een eerder hoger loon als de werknemer tussentijds werkloos is geweest, legt CNV uit. Wanneer iemand direct overstapt naar een minder betaalde baan en vervolgens opnieuw werkloos wordt kan hem dat dus honderden euro's kosten.

 

'Dwang om voor WW te kiezen'

„Het kabinet dwingt werknemers feitelijk eerst voor de WW te kiezen, in plaats van meteen een lager betaalde baan te accepteren”, zegt CNV vicevoorzitter Maurice Limmen. „Juist in tijden van crisis en snel oplopende werkloosheid, is dit uitermate onverstandig.”

Voordat de nieuwe regel in werking trad, hadden werknemers volgens hem automatisch recht op een WW-uitkering die was gebaseerd op het hoogste salaris dat iemand had verdiend in de drie jaar voorafgaand aan het moment van werkloos worden.