Nieuws
1068235
Nieuws

Huishoudens houden hand nog steeds op knip

Nederlandse huishoudens hebben in juni 2,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. De krimp is wat groter dan in mei (1,9 procent). In die relatief koude maand verbruikten huishoudens veel meer aardgas dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De consumptieve bestedingen zijn al twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen zijn fors teruggelopen.

Auto's

In juni waren de bestedingen aan duurzame goederen 9,9 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens kochten vooral minder nieuwe auto's. Door belastingmaatregelen per 1 juli 2012 werden auto's vorig jaar duurder. Daarop anticipeerden veel consumenten door in nog juni van dat jaar een nieuwe auto te kopen.

Ook aan schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten gaven huishoudens minder geld uit.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp in juni met 0,8 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,3 procent minder besteed.

 

{"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0Ag-su1Wj4b45dEMtSVlsUHJpWlA0bF80Q01BOTZRaXc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AB44&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"24"},"vAxes":[{"titleTextStyle":{"color":"#222","italic":true,"fontSize":"14"},"title":"Verandering in procenten","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"logScale":false,"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"logScale":false,"maxValue":null}],"title":"Consumptie blijft krimpen","booleanRole":"certainty","height":352,"animation":{"duration":500},"legend":"in","width":500,"focusTarget":"category","hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"","minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"isStacked":false},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"AreaChart","chartName":"Chart 1"}

Data: CBS, Grafiek: DFT / OverGeld