Nieuws/Binnenland
1068237
Binnenland

Gratis studeren in Oregon

Studeren zonder collegegeld te betalen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar de Amerikaanse staat Oregon heeft serieuze plannen om het collegegeld af te schaffen. Dat meldt Time.

Klinkt te mooi op waar te zijn? Dat is het ook een beetje, want het systeem dat Oregon wil invoeren valt onder de noemer "pay it forward, pay it backward". De staat schiet het collegegeld voor, maar wil in ruil daar voor iets terug van de student.

Hij of zij moet namelijk de eerste 20 tot 25 jaar na afstuderen een klein deel van zijn inkomen afstaan. 0,75 procent per jaar dat hij of zij studeerde, om precies te zijn. Dus een student die in vier jaar afstudeert, moet drie procent van zijn inkomen afstaan. Het geld wordt in een fonds gestort, waaruit het collegegeld van toekomstige generaties wordt betaald.

Studieschuld

Een goede deal, vinden veel Amerikanen. De gemiddelde studieschuld is daar namelijk hoger dan 35.000 dollar. Bovendien betalen in dit systeem de dollars binnenharkende economen, technici en briljante beurshandelaren voor de diploma's van minder kapitaalkrachtige leraren, wetenschappers en kunsthistorici. Betalen naar draagkracht, waarbij Oregon er vanuit gaat dat er genoeg grootverdieners zullen afstuderen om het model rendabel te maken.