Nieuws
1068243
Nieuws

Reizen naar Egypte: wanneer krijgt u geld terug?

De overheid raadt reizen naar een groot deel van Egypte af, wegens de onrust tussen het leger en aanhangers van de Moslimbroederschap. Voor de badplaatsen aan de Rode Zee geldt nog geen afradend reisadvies. Wat betekent dit voor vakantiegangers die naar Egypte gaan? Wanneer rijgen zij hun geld terug?

Hier vindt u het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houd dit in de gaten als u naar Egypte gaat.

Er bestaan veel misverstanden over de vergoeding van de reissom bij het annuleren van de vakantie wegens onrust daar. Is er bijvoorbeeld een annuleringsverzekering nodig en hoeveel krijgt u dan vergoed?

 

Annuleringsverzekering niet toereikend

Een annuleringsverzekering vergoedt uw reissom als u om persoonlijke redenen besluit om niet te gaan. Te denken valt aan het overlijden van een naast familielid. Onrust in het land van uw vakantiebestemming valt daar dus niet onder. Hoe u verzekerd bent doet niet ter zake als u door de onrust in Egypte wordt afgeraden om naar het land te reizen.

 

Pas bij negatief reisadvies bij uw bestemming

In de afgelopen dagen waren op televisie vakantiegangers te zien die naar de badplaatsen in Egypte vertrokken. Dit deden ze met frisse tegenzin, omdat ze hun geld anders toch niet terug zouden krijgen. Dat klopt, want pas als het ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn reisadvies ook reizen naar de badplaatsen afraadt, wordt er iets geregeld. Dat is nog niet het geval, maar Duitsland heeft reizen naar de badplaatsen rond de Rode Zee en de Golf van Akaba al wel afgeraden.

 

Betaalt de reisorganisatie u de reissom terug?

Reisorganisaties zijn ook bij een negatief advies niet verplicht om geld terug te betalen. Maar volgens Carin Beckers van het Calamiteitenfonds zullen de meeste Nederlandse reisorganisaties dit wel doen of de vakantie omboeken. Doen ze dit niet, dan kan een reiziger zich nog beroepen op de Wet Reisovereenkomst. Vakantiegangers mogen de overeenkomst opzeggen als ze buiten hun eigen schuld niet kunnen gaan. Zo krijgen ze alsnog de kosten van hun hele vakantie terug.

Beckers benadrukt wel dat het hier gaat om pakketreizen. Boekt u zelf een los ticket en huurt u los een hotelkamer, dan bent u overgeleverd aan hoe gul luchtvaartmaatschappijen en hotels zijn.

 

Bent u al in Egypte?

Voor mensen die al in Egypte op vakantie zijn, is er het Calamiteitenfonds. De meeste Nederlandse reisorganisaties zijn bij dit fonds aangesloten. Bij het boeken van uw reis hebt u daarvoor een klein bedrag betaald. Dit fonds vergoedt kosten om de reis om te boeken of regelt een terugkeer naar eigen land.