Nieuws/Binnenland
1068244
Binnenland

Zijlstra doet oproep aan oppositie

Niet alleen het kabinet en de regeringspartijen, maar ook de oppositie moet haar verantwoordelijkheid nemen om de huidige economische problemen op te lossen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat donderdag na nieuw overleg met de PvdA en de top van het kabinet over het bezuinigingspakket van 6 miljard euro.

„Dit land zit in een stevige crisis en volgens zijn mij wij aangenomen om de problemen op te lossen. Daar zijn wij mee bezig en die verantwoordelijkheid zullen we zeker nemen. Ik hoop dat dit niet alleen in het kabinet en bij de coalitie gebeurt, maar dat dit inzicht ook breder in de politiek zal intreden. Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van het kabinet en de coalitie, maar ook van de oppositie”, aldus Zijlstra tegenover het ANP.

Volgens Zijlstra verlopen de onderhandelingen met de PvdA over de 6 miljard aan bezuinigingen „prima”. Hij wilde niet zeggen wanneer hij een akkoord verwacht. „Het gaat in goede sfeer en ik heb goede hoop dat we er uit komen, maar we hebben de punt nog niet gezet. Zolang dat nog niet is aangebroken, moet je nog even een voorbehoud maken.”

VVD en PvdA zijn sinds maandag weer in onderhandeling over de 6 miljard aan bezuinigingen die met de Europese Commissie zijn afgesproken om het begrotingstekort terug te dringen. Tegelijkertijd zijn er deze week begrotingsraden, waarin de ministers gezamenlijk de laatste knopen doorhakken over hun begroting voor volgend jaar.

Het is de bedoeling dat de begroting en de invulling van het bezuinigingspakket eind volgende week klaar zijn. Het kabinet wil de plannen op Prinsjesdag presenteren.