Nieuws/Buitenland
1068275
Buitenland

'Syrische troepen vallen wijken weer aan'

Tegenstanders van de regering van president Bashar al-Assad van Syrië hebben donderdag gezegd dat de regeringstroepen opnieuw aanvallen uitvoeren op wijken of dorpen aan de oostrand van de Syrische hoofdstad Damascus.

Woensdag meldde de oppositie daar aanvallen met gifgas waardoor ergens tussen de 500 en 1300 mensen zouden zijn gedood. De Syrische regering weerspreekt de meldingen van woensdag en stelt dat de rebellen de aandacht van de wereld weer op zich willen vestigen.

Indien de beweringen wel kloppen, is het een van de dodelijkste aanvallen met gifgas sinds half maart 1988. Toen bestookte de Iraakse dictator Saddam Hussein Koerden van wie er zeker 5000 werden uitgemoord in Halabja, 250 kilometer ten noordoosten van Bagdad.

In de Syrische burgeroorlog die in 2011 uitbrak, is herhaaldelijk melding gemaakt van aanvallen met chemische wapens. Grote mogendheden zoals de VS hebben gewaarschuwd dat de inzet van dergelijke wapens onaanvaardbaar is en tot militair ingrijpen kan leiden. De Syrische regering ontkent chemische wapens te benutten en heeft eerder dit jaar de rebellen van het gebruik ervan beschuldigd.