Nieuws
1068299
Nieuws

VROUW vertelt

'De juf van groep 3 stinkt naar drank'

"Ik geef al 21 jaar met veel plezier les op de basisschool bij ons in het dorp. Hoe lekker de lange zomervakantie ook is, ik kijk er altijd weer naar uit om aan een nieuw schooljaar te beginnen.

Ik kan niet wachten om weer les te geven en alle vakantieverhalen te horen van de kinderen. Ook het weerzien met mijn collega’s is altijd leuk.

Net als ik werken veel andere leerkrachten ook al jaren op deze dorpsschool, dus we zijn meer vrienden dan collega’s. Er is alleen één collega die een beetje buiten de boot valt: de juf van groep 3. Niet zo gek, want met haar 25 jaar is ze veruit de jongste.

Ze werkt nog maar een jaar bij ons en ze woont ook niet in het dorp. Op zich niets mis mee, en ik zeg ook niet dat ze een slechte juf is, ik maak me alleen zorgen om haar drinkgedrag. Ik rook het voor het eerst toen ze hier nog maar een week werkte.

Het was vrijdagochtend en ik dronk zoals elke ochtend een kopje koffie in de lerarenkamer, toen zij ook binnenkwam. Ze had rode, dikke ogen en sjokte naar het koffiezetapparaat. Vast slecht geslapen, dacht ik nog. Maar toen ik naast haar stond om ook nog een kop koffie in te schenken, overviel de alcoholwalm me. Net alsof ze regelrecht uit de kroeg de klas in was komen rollen. ‘Zo, was het gezellig gisteren?’ grapte ik. Ze keek me geschrokken aan en beende de kamer uit.

De rest van de dag ontweek ze me. Ik maakte er niet zoveel van. Een leuk avondje uit op z’n tijd moet kunnen, vind ik. Maar het viel me op dat ik vaker iets rook als ze in de buurt was. Het waren maar zweempjes van alcohol die ik opving bij het voorbijlopen – dichtbij durfde ze sindsdien niet meer te komen – maar toch, ik rook het wel. En dan dat ontwijkende gedrag, allemaal heel verdacht.

Kijk, wat ze in haar privéleven uitspookt is haar zaak, maar ik vind het zorgelijk dat ze misschien onder invloed voor de klas staat. Want als je je tot laat in de avond volgooit met alcohol, en dat doen die jonge meiden tegenwoordig, dan is dat de volgende ochtend echt nog niet uit je bloed.

Of andere collega’s hetzelfde vermoeden, weet ik niet. Maar ik ga er dit jaar extra scherp op letten. Als ‘de nieuwe’ ook in de lerarenkamer is, zal ik eens kijken of ik blikken van anderen kan opvangen waaruit ik kan opmaken dat zij het óók ruiken. Want ik ga bijna twijfelen aan mijn reukvermogen. Dat is ook de reden waarom ik haar er nog niet mee heb geconfronteerd of aan de bel heb getrokken bij de directeur.

Straks verbeeld ik me het maar en veroorzaak ik een gigantische rel om niets. Maar aan de andere kant: met een kegel voor de klas staan is toch niet normaal?”

 

In VROUW vertelt blijven de inzenders anoniem. Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail of schrijf de redactie: [email protected] of Vrouw Magazine, Postbus 670, 1000 AR Amsterdam