Nieuws/Binnenland
1068303
Binnenland

'Seks? Mijn kind doet daar niet aan'

Nederlandse ouders onderschatten de seksuele belangstelling en activiteiten van hun kind. Het verschil tussen wat ze dénken dat hun tieners doen en de werkelijkheid is groot. Dat blijkt uit onderzoek van J/M, een tijdschrift voor ouders.

Ouders van 12- en 13-jarigen vergissen zich bijvoorbeeld over tongzoenen (13 procent van de ouders denkt dat er wel eens getongzoend is, terwijl 32 procent van de kinderen dat al werkelijk heeft gedaan). Ook is er verschil in verliefd zijn (67 procent tegenover 87 procent) en pornoblaadjes kijken (8 procent tegen 22 procent in werkelijkheid).

Het onderzoek, onder 684 ouders met kinderen tussen de 4 en 17 jaar, staat donderdag in de nieuwe J/M. Voor de 12-plussers uit de studie zijn de antwoorden vergeleken met een onderzoek waarin de kinderen zélf het antwoord geven.

Verder blijkt dat driekwart van de ouders vindt dat kinderen van nu op veel te jonge leeftijd met seks bezig zijn. Zo'n 8 procent maakt zich helemaal geen zorgen over de invloed van de huidige seksuele moraal en gewoonten op hun kinderen. Homoseksualiteit is een van de minst besproken onderwerpen tussen ouder en kind. Een op de drie ouders zwijgt het thema zelfs helemaal dood, blijkt uit het onderzoek.

Bovenaan de top 5 van ongemakkelijke situaties staat als de peuter of kleuter de geslachtsdelen toont aan bekende volwassenen (86 procent). Ook in de lijst staan het kind betrappen bij masturberen (82) en de puber horen of zien vrijen (79 procent).