Nieuws/Binnenland
1068319
Binnenland

Jaarlijks 500 vluchtelingen uitgenodigd

Nederland nodigt jaarlijks 500 vluchtelingen uit om zich hier te komen vestigen. De meeste van hen komen uit Irak, Myanmar, Ethiopië, Eritrea en Bhutan. Ze hebben vaak jarenlang onder moeilijke omstandigheden in vluchtelingenkampen geleefd. Dat heeft het CBS donderdag laten weten.

Het aantal van 500 is afgesproken met de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR).

In de periode 2008 tot en met 2012 was bijna een kwart van de uitgenodigde vluchtelingen afkomstig uit Irak, meldt het bureau voor de statistiek. De regering kondigde kort geleden wel aan om binnen het quotum van 500 uitgenodigde vluchtelingen meer Syriërs naar Nederland te halen. „De planning is dit jaar 50 en volgend jaar 200”, weet een woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingen die hiernaartoe worden gehaald hoeven niet door de reguliere asielprocedure.

Maatschappij in

Als zij in Nederland aankomen, kunnen ze vrijwel direct naar de woning die ze krijgen toegewezen. In het verleden gingen ze eerst voor drie maanden naar Amersfoort om te acclimatiseren. Sinds 2011 gaan ze direct naar 'hun woning' die voor een deel al is ingericht, vertelt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

Sinds de nieuwe werkwijze is er meer begeleiding beschikbaar gekomen om de vluchtelingen ook zo snel mogelijk te laten opnemen in de maatschappij. Het grootste probleem is toch vaak de taal. De begeleiding richt zich vooral op financieel vlak. Daarnaast hebben ze een maatschappelijk begeleider van Vluchtelingenwerk Nederland.

De extra financiering aan gemeenten voor de begeleiding van uitgenodigde vluchtelingen houdt eind dit jaar op. Dat wordt volgens Vluchtelingenwerk een probleem, „want deze mensen hebben onmiskenbaar extra begeleiding nodig”.

In principe kunnen vluchtelingen direct 'aan de slag' in Nederland. Dat betekent dat ze een studie kunnen oppakken of gaan werken. Net als ieder ander kunnen ze na 5 jaar naturalisatie aanvragen om Nederlander te worden.

In de meeste gevallen vergaat het de vluchtelingen goed, vooral kinderen. Maar er zijn ook vluchtelingen die veel moeite hebben hun draai te vinden in hun 'nieuwe maatschappij'.