Nieuws/Binnenland
1068325
Binnenland

Consument koopt weer minder

Nederlandse huishoudens hebben in juni 2,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Onder meer aan schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten gaven huishoudens minder uit.

De krimp is wat groter dan in mei (1,9 procent). In die relatief koude maand verbruikten huishoudens veel meer aardgas dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De consumptieve bestedingen zijn al twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen zijn fors teruggelopen.

In juni waren de bestedingen aan duurzame goederen 9,9 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens kochten vooral minder nieuwe auto's. Door belastingmaatregelen per 1 juli 2012 werden auto's vorig jaar duurder. Daarop anticipeerden veel consumenten door in nog juni van dat jaar een nieuwe auto te kopen.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp in juni met 0,8 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,3 procent minder besteed.