Nieuws/Binnenland
106834
Binnenland

Blok: lenteweekend verpest door mishandeling

DEN HAAG - De mishandeling van het homo-echtpaar in Arnhem heeft volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) „een fantastisch lenteweekend ongelooflijk verpest.” Hij deelt de verontwaardiging over het incident maar benadrukt tegelijkertijd dat eerst de feiten goed moeten worden uitgezocht. Blok zei dat dinsdag op vragen van de PVV.

Volgens Blok hebben veel Nederlanders „heel terecht” hun afkeuring laten blijken. Hij noemt het „gelukkig” dat de verdachten zijn aangehouden en dat het recht zijn beloop kan hebben. Blok wijst erop dat er een zwaardere straf gevraagd kan worden.

Volgens PVV-Kamerlid Gidi Markuszower was de mishandeling het gevolg van de „grenzeloze intolerantie” van de islam waar veel strenger tegen moet worden opgetreden. Zo wil hij dat de Nederlandse nationaliteit van daders kan worden ingetrokken.

Blok zei dat dit alleen kan bij uitgereisde jihadisten en dat de meeste verdachten van homofoob geweld alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Wel is er „oververtegenwoordiging” van verdachten met een migrantenachtergrond.