Nieuws
1068356
Nieuws

Moment van de waarheid voor kwakkelend Kodak

Fotobedrijf Kodak krijgt een laatste kans om zich aan de eigen haren uit het moeras te trekken. Een New Yorkse faillissementsrechter heeft het plan van het bedrijf, om het personeelsbestand te halveren en zich voortaan alleen nog maar op de zakelijke markt te richten, goedgekeurd.

„De neergang en het bankroet van Kodak zijn een drama in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven”, aldus rechter Allan Gropper. Het meer dan een eeuw oude bedrijf, George Eastman richtte Kodak op in 1888, verkeert al anderhalf decennium in zwaar weer.

Kodak was aan het eind van de negentiende eeuw pionier op het gebied van analoge fotografie en stond aan de wieg van de digitale camera, maar wist zich niet te ontwikkelen tot een grote speler in de nieuwe technologie.

Na een mislukt avontuur met Apple, halverwege de jaren negentig, formuleerde Kodak in tien jaar tijd drie nieuwe strategieën en deed topman Antonio Perez de digitale fotografie in 2006 uiteindelijk af als een „waardeloze markt”. Dat bleek dus niet helemaal een juiste inschatting.

Lees meer in De Telegraaf van donderdag.