Nieuws/Binnenland
1068360
Binnenland

Pestlijders en chirurgijns in Nijmegen

De kracht van vuur

Nijmegen staat aankomend weekend in vuur en vlam tijdens het grootste middeleeuwse evenement van Nederland; het Gebroeders van Limburg Festival. Rondom het thema 'Vol vuur' staan 23, 24 en 25 augustus heen wat spannende activiteiten op het programma.

Drie dagen lang springen paarden er door en over vuur, zijn er vuurspuwers, kanonnen en andere vuuracts. En er is een vuurspuwende Gelderse Draak, naar de ontstaansmythe van de naam van de provincie Gelderland. Volgens de mythe spuwt de Gelderse Draak vuur om iedereen in zijn nabijheid te verbranden met zijn giftige amen of hitte. Toch slagen twee jonge helden er in dicht bij de draak te komen en hem met een zwaard door het hart te steken. De draak slaat een afschuwelijke doodskreet uit: 'Gelre, Gelre'. Met deze ontstaansmythe van het graafschap (en latere hertogdom) Gelre is de naam van de provincie Gelderland geboren.

 

Nieuwe locaties

 

De evenementen vinden plaats in het Valkhofpark, het Hunnerpark, Kelfkensbos, in Museum Het Valkhof en de Stevenskerk in Nijmegen. Anders dan voorgaande jaren liggen de festivallocaties dichter bij elkaar zodat bezoekers niets hoeven te missen.

Pieter Derks, gezicht van het festival houdt een vurig betoog: "Mijn idee van de middeleeuwen is nooit erg vrolijk geweest. Het beeld dat bij me opkwam was een donker bos, met stinkende ridders en onhandige harnassen die door zeikende regen op weg waren naar een oud kasteel waar ook nog eens niets te eten was. Geen gezellig plaatje."

 Derks, in het dagelijks leven cabaretier en columnist, vervolgt: "Gelukkig klopt dat beeld ook niet. Sinds we in Nijmegen het Gebroeders van Limburg Festival hebben, weet ik dat de middeleeuwen ook vol mooie verhalen zitten. En, speciaal in het thema van dit jaar, vuur. Wij dragen het mee in onze broekzak, maar in de middeleeuwen was dat natuurlijk iets heel speciaals. In feite was het vuur in die tijd wat voor ons tegenwoordig de tv is. Hele families zaten eromheen, ze zaten er met een bord op schoot bij te eten en als iedereen naar bed ging smeulde het door op stand-by om de volgende ochtend weer aan te gaan."

 

Nijmegen vol vuur

 

Vrijdagavond gaat het festival om 20.00 uur van start met een Soirée: een middeleeuwse avond met modeshow, lezingen, kookdemonstratie en muziek. Zaterdag en zondag zijn er overdag riddertoernooien en veldslagen, middeleeuwse ambachten, muziek, dans, verhalen, kinderspelen, een markt en nog veel meer. Zaterdagavond kunnen bezoekers deelnemen aan een middeleeuws Banquet en staan vuurshows centraal. Zondagochtend vindt er een middeleeuwse mis plaats. Het festival wordt vanaf 16.00 afgesloten met een spectaculaire optocht door het centrum van Nijmegen; ruim 600 soldaten, hertogen, ridders, religieuzen, kooplieden, pestlijders en chirurgijns lijken zo uit de middeleeuwen te zijn weggelopen.

"Een reden voor mij om naar het festival te gaan is om eens te ruiken en te proeven hoe het in die tijd moet zijn geweest", vervolgt Derks. "En daarnaast ga ik vooral voor de praktische kennis: we zitten immers in een crisis. Geen beter moment om te leren hoe we van een lap stof een kledingstuk kunnen maken, van een bak knollen een soepje en van een stapel takjes een vuur. De ervaring uit die kale, koude middeleeuwen zou ons binnenkort zomaar eens heel goed van pas kunnen komen."