Nieuws/Buitenland
1068371
Buitenland

Geen onderzoek Syrië

Hoewel de Veiligheidsraad van de VN vindt dat het er duidelijkheid moet komen over de beweerde aanvallen met chemische wapens in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus, komt er geen officieel onderzoek.

Dat is de uitkomst van de spoedzitting waarin de Veiligheidsraad woensdag bijeen was gekomen.

„Er is sterke bezorgdheid onder de leden van de Veiligheidsraad over de beweerde aanvallen met chemische wapens. Er is een algemeen gevoel dat er duidelijkheid moet komen over wat er is gebeurd en de situatie moet nauwlettend worden gevolgd,” zei de VN-ambassadeur van Argentinië, Maria Cristina Perceval na afloop van de spoedzitting.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt wel dat de Verenigde Naties onderzoekt of woensdag in Syrië chemische wapens zijn gebruikt. Ook Westerse landen en landen uit de regio hebben de VN om diepgaand onderzoek gevraagd. Volgens VN-diplomaten zijn China en Rusland tegen een onderzoek.

De Syrische oppositieleider George Sabra meldde eerder op de dag tijdens een persconferentie in de Turkse stad Istanbul dat er zo'n 1300 mensen zijn omgekomen door de serie aanslagen, en dat er gifgas is ingezet. „Het is niet de eerste keer dat het regime chemische wapens heeft gebruikt”, zei Sabra. „Het is wel een belangrijk keerpunt, omdat het deze keer om vernietiging was te doen en niet om terreur.”

De regering in Damascus heeft het bericht over de gifaanval als onzin bestempeld.