Nieuws/Buitenland
1068372593
Buitenland

Groot protest na onthoofding Parijs, burgemeester Marcouch leeft mee

Duizenden gaan in Parijs de straat op.

Duizenden gaan in Parijs de straat op.

PARIJS - Vele duizenden mensen zijn op het Parijse Place de République samengekomen om de vrijdag door een jihadist vermoorde leraar Samuel Paty te gedenken. Velen hadden borden of plakkaten meegenomen met teksten als 'ik ben leraar'. Dit verwijst naar de borden "ik ben Charlie" die demonstranten droegen na de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo begin 2015 in Parijs. Daarbij werden twaalf mensen door jihadisten vermoord.

Duizenden gaan in Parijs de straat op.

Duizenden gaan in Parijs de straat op.

Aanleiding voor de daders was destijds de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed. Paty is vrijdag in een voorstad ten noordwesten van Parijs de keel doorsneden door een 18-jarige islamitische vluchteling van Tsjetsjeense origine. Die bracht Paty volgens Franse media om het leven omdat die de karikaturen in de klas had laten zien. De dader verwierf in maart een verblijfsvergunning voor 10 jaar. Hij werd kort na de moord door de politie doodgeschoten.

Niet alleen in Parijs zijn er bijeenkomsten ter ere van de geschiedenisleraar Paty, maar ook in andere steden. De meeste deelnemers dragen mondkapjes. Het blad Charlie Hebdo had opgeroepen tot de manifestaties. De Franse premier Jean Castex is ook op het Place de la République. De regering heeft aangekondigd woensdag aan het eind van de middag een officiële herdenking on Parijs te houden.

Marcouch

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch heeft via Twitter zijn steun uitgesproken aan de burgemeester van Parijs. „Ik leef mee met u en uw stad. Gewelddadige barbaren die docenten onthoofden voor machtsideologieën en daartoe parasiteren op een religie, dienen wij onschadelijk te maken. Leve de docenten die over hun aarzelingen heenstappen en in onze scholen samen met ouders kinderen grootbrengen tot meer dan werknemers: jonge gewetensvolle burgers die de waarde kennen van onze vrijheid en doen wat vrijheid hoort te doen: levens verbeteren, werken aan de vooruitgang.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd