Nieuws/Binnenland
1068395
Binnenland

Exotische vis bedreiging voor inheemse vissen

Een nieuwe exotische vissoort in Nederland, de blauwband, draagt een gevaarlijke parasiet bij zich en is daardoor een bedreiging voor inheemse vissoorten. Als die met de parasiet geïnfecteerd raken, leggen ze het loodje, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en de Stichting Ravon.

Oorspronkelijk komt de blauwband uit Zuidoost-Azië. In de jaren '90 werd de vissoort in Limburg ontdekt. De parasiet die hij bij zich draagt is voor hem ongevaarlijk, maar voor andere vissoorten, zoals brasem en karper, is het een 'sluipmoordenaar', zeggen de onderzoekers.

Door uitzettingen in de jaren '60 is de blauwband in Europa beland en heeft hij zich sindsdien snel verspreid. Het is een vrij kleine vis, een volwassen mannetje meet maximaal 10 centimeter. Daardoor gingen er niet direct alarmbellen rinkelen toen het visje hier ontdekt werd.

De blauwband komt vooral veel voor in uiterwaardplassen langs de Maas. Zijn parasiet veroorzaakt bij andere vissen fatale ontstekingen en bloedingen in de organen.