Nieuws/Binnenland
1068753
Binnenland

Nederlandse gestolen kunst onder de hamer

Veilinghuis Sotheby's heeft in Londen een kunstwerk geveild dat kort daarvoor was gestolen uit een Nederlands museum.

Sotheby's verkocht het werk van de Nederlandse kunstenaar J.J. Schoonhoven, ondanks waarschuwingen van de beheerder van een databank met gestolen kunst. Het witte reliëf werd in maart gestolen uit museum Van Bommel van Dam in Venlo.

Slechts een paar maanden na de diefstal dook het kunstwerk op onder een valse naam bij een veilinghuis in Londen.

,,We hebben het werk door het systeem gehaald en kregen een match", zegt een medewerker van het Art Loss Register. ,,Dat hebben we Sotheby's verteld, maar hun kenners sloten de mogelijkheid van diefstal uit." Uiteindelijk verkocht het veilinghuis het reliëf van papier-maché en latexverf ,,volgens de berichten" voor 182.500 pond (213.928 euro) onder de hamer. Dat meldt NRC Handelsblad.

Sotheby's laat dinsdag in een verklaring weten dat het in Londen gevestigde Art Loss Register (ALR), een databank met gestolen kunst, het veilinghuis heeft gebeld om te zeggen dat het werk mogelijk was gestolen. De titel van het werk dat de ALR noemde kwam echter niet overeen met de titel van het kunstwerk dat Sotheby's in handen had, zegt het veilinghuis. ,,De ALR heeft ons toen niet gemeld dat ze er toch van uit gingen dat dit kunstwerk gestolen was'', aldus Sotheby's.

Volgens kunsthandelaar Paul van Rosmalen van galerie Borzo in Amsterdam is de titel van het geveilde werk vervalst. De titel luidde R 69-39, in plaats van R69-32. De kunsthandelaar ontdekte de vervalsing na bestudering van foto's van de achterkant van het kunstwerk, die bij Sotheby's waren gemaakt door een Britse collega die het werk wilde kopen voor de kunsthandel. Ook Van Rosmalen heeft het veilinghuis gewaarschuwd.

Museum Van Bommel Van Dam in Venlo is met stomheid geslagen dat het werk op een veiling van Sotheby's is beland. ,,We zijn verbijsterd'', zei museumdirecteur Rick Vercauteren dinsdag. ,,Het is curieus dat een in maart gestolen werk al in juni wordt geveild.''

Vercauteren wil dat ook musea en de politie voortaan een bericht krijgen als het Art Loss Register constateert dat gestolen werk wordt geveild. Nu kreeg alleen Sotheby's een bericht. De museumdirecteur gaat hiervoor overleg voeren binnen de Nederlandse Museumvereniging.